Prva stran Novice Znanost in tehnologija Nori genetski eksperimenti
Nori genetski eksperimenti PDF natisni E-pošta
Novice - Znanost in tehnologija
Četrtek, 22 November 2012 20:54

Z razvojem genetike se porajajo močna etična vprašanja, kot je recimo, kako daleč sme iti človek v imenu znanosti. Zdi se, da smo dovoljeno mejo že prestopili.

 

Če smo se kaj naučili iz filmov, kot so Frankenstein, Otok doktorja Moreaua in nekateri drugi, je to, da se človek ne bi smel igrati boga. Pretvarjanje nedolžnih živali v nezemeljske pošasti, izdelava novih kemičnih in bioloških orožij, vse to kar kliče po uničenju človeštva. In nekateri genetski poskusi mejijo ali pa so celo presegli nore poizkuse, ki jih vidimo v filmih in stripih.

'Speedy Gonzales'
Znanstveniki z univerze v Clevelandu so z biokemičnimi procesi 'modificirali' navadne poljske miši, da so bile sposobne preteči kratke intervale z veliko hitrostjo. Poleg tega miši živijo dlje in se večkrat parijo. Sicer potrebujejo več časa za počitek po teh izbruhih, poleg tega pa si večkrat poškodujejo mišična tkiva.
Te raziskave naj bi pripomogle k boju proti boleznim mišičnega tkiva, v glavnem pa lahko pričakujemo, da bo šel razvoj v smeri 'super' vojakov in novih nedovoljenih poživil za športnike. Podobno so pred kratkim znanstveniki razvili komarje, ki naj bi bili odporni proti malariji.

Speedy Gonzales

 

Opica ali meduza?
Ko bodo naši otroci spraševali, kdaj so meduzne opice zavladale svetu, jim boste lahko povedali, da se je vse začelo leta 2000 v Oregonu. Znanstveniki so v virus vstavili gene meduze in vse skupaj vstavili v zarodke opice vrste rezus. Celoten postopek je bil narejen v upanju, da se bodo opice svetile v temi. Resnično, to je bil namen te raziskave. Poskus je bil v nekem smislu uspešen. Opice so se svetile, vendar so se rodile mrtve. Ena, ki pa je preživela, se na žalost znanstvenikov ne sveti. Kaj točno ta opica je, ne ve nihče, saj naj bi imela določene gene sorodne z meduzo, kar je v najboljšem primeru strašljivo.

Ljudje krave
Znanstveniki iz Nemčije in Nizozemske so uspešno križali gene goveda in človeka ter v resnici dobili križanca med kravo in človekom. Razlog za to je lactoferin, protein, ki ga takšni križanci ustvarjajo in se lahko uporabi pri zdravljenju raznih infekcij. Obstajajo pa celo ponudbe o gojitvi teh križancev za meso, kar je precej grozljiva misel, tudi če je odstotek človeških genov zelo majhen.

Ljudje krave


'Zombi' prašiči
Angleški znanstveniki poskušajo odstraniti gene, ki so pri prašičih odgovorni za stres in agresivnost. Prašiči so navkljub splošnemu prepričanju izjemno inteligentne živali, s serijo čustev, ki prekašajo tudi pse. Z izločitvijo teh genov bi bile živali precej bolj pasivne, kar bi pomenilo lažjo vzrejo. Poleg tega poskušajo znanstveniki z genskimi raziskavami na prašičih najti možnost, kako bi dobesedno v njih vzgojili kompatibilne človeške organe. Glavni razlog za odstranitve genov pa je pravzaprav ta, da so prašiči v ujetništvu pogosto 'psihični bolniki', in večkrat poškodujejo sami sebe. In ne nazadnje, če smo malo paranoični, kdo bo znanstvenikom preprečil, da ne bomo naslednji na vrsti mi.

Pajkovske koze
Nexia biotehnologies je raziskovalna ekipa iz Kanade, ki je združila gene pajka in navadne koze. Rezultat sta bila dva hibrida med kozo in pajkom, ki so ju poimenovali Webster in Peter. Namen tega eksperimenta je v tem, da bi pridobili pajkovo mrežo, ki je ena najtrših in upogljivih snovi na Zemlji. Pajkove niti naj bi pridobivali iz mleka teh koz. Če dobro pomislimo, jim je uspelo združiti dve kar grozljivi živali. Koze so znane po tem, da pojedo praktično vse, kar vidijo, in jih že od nekdaj povezujejo s 'princem teme', pajki po drugi strani pa so za veliko ljudi že tako ali tako grozljiva bitja.

Pravijo, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi namerami. Morda so vsi ti poizkusi mišljeni dobronamerno, morda bo kateri od njih celo pomagal ljudem, a so vseeno precej zastrašujoči. Navsezadnje, če so ti poizkusi nekaj, o čemer smo kolikor toliko obveščeni, koliko je še takšnih, o katerih se nam še sanja ne.

 

 

vir: moskisvet.com

 

Trač

Zadnje sporočilo: 10 let, 7 mesecev nazaj
  • MiChO : MIS - TER - BA - BY !!! :P
  • Sodišinčar : Kak ste?
  • MiChO : Vse najboukše za dan mladosti!
  • MiChO : te napovedovali?
  • LAjCi : ka pa jasnovidec za ravensko?
  • MiChO : fčasi
  • MiChO : :)
  • MiChO : u jebem ti
  • KURSK : ka se čaka?
  • KURSK : nega parov

Samo registrirani uporabniki lahko pošiljajo sporočila

Nore izjave

"Tou se samo nan Slovencan dogij." - galaktikos

Zadnje objave na forumu